Изобретения Осъществен от
Неделя, 25.06.2017, 13:23
Изобретения
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
Меню
Вход във форума


Кръстословици

Приятели на сайта
 • Кръстословици
 • Игрички

 • Календар
  «  Юни 2017  »
  ПнВтСрЧтПтСбНд
     1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930
  Нашата анкета
  Кой е любимия Ви изобретател?
  Общо отговори: 279

    
  Архимед (около 287-212 пр. Хр.) е древногръцки учен, математик и физик. Роден и живял в Сиракуза (Сицилия). Създава методи за пресмятане на дължина на криви, лица на фигури, обеми на тела, които съдържат елементи на създаденото през 17 в. интегрално смятане. Архимед е основоположник на механиката и на математическата физика. Открива законите на лоста, на хидростатиката (архимедов закон); изобретява водоподемни (архимедов винт), метателни, повдигателни и други машини и механизми. Ръководи отбраната на Сиракуза срещу атаките на римляните (212 пр. Хр.) и загива при превземането на града.  Алхимедов винт Архимедовият винт е водоподемна машина. Поставя се наклонено спрямо хоризонта на около 40°, като долният му край се потапя във водата. Издига вода на 3-4 m. Изобретен е от Архимед по време на посещение в Египет за изпомпване на вода от делтата на Нил.

  Архимедов закон
  Върху потопено в течност (или газ) тяло действа подемна сила, равна на теглото на изместената от тялото течност (или газ) и приложена в центъра на тежестта на изместения обем. Или казано просто: "Всяко тяло, потопено в течност, олеква толкова, колкото тежи изтласканата от него течност". Легендата разказва, че открил този закон докато си вземал топла вана, Архимед толкова се въодушевил, че извикал "Еврика!" и хукнал гол по улиците на Сиракуза.  Архимедово число Критерий за подобие на флуидни течения, който отчита подемната сила и вискозитета;
  , g е земното ускорение, l е характерен линеен размер, v е кинематичен вискозитет, ρ и ρ1 - плътност на средата в 2 точки.
  Архимедов лост

  "Архимедов лост Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята!"


  Архимед подпалил римски кораби с огледала
  През 212 г. преди Христа Сиракуза (днес на италианския остров Сицилия - б. р.), родният град на Архимед, бил обсаден от войски на Римската империя. Крепостта била блокирана по суша и море. Плавателните съдове били разположени така, че отрязали пътя на сиракузците до отбранителните им съоръжения - машини за хвърляне на стрели.

  Според една от легендите Архимед конструирал съоръжение от огледала. То било поставено около крепостната стена и насочено право към вражеските кораби. Силните слънчеви лъчи, отразяващи се в огледалата, причинили запалването на корабите и така вражеската флота била напълно унищожена.

  Преданието разказва, че предводителят на римляните Марцел се хванал за сърцето и отсякъл: "Трябва да прекратим войната с този математик." Изгарянето на римския флот от Архимед споменават в произведенията си и древногръцките историци Ливий и Плутарх.
  Според друга легенда пък Архимед събрал всички жени в Сиракуза пред крепостните стени. Всяка пристигнала с военния бронзов щит на съпруга си, почистен и лъснат до блясък. Архимед поискал от жените да обърнат щитовете към слънцето, за да могат да се отразят в тях лъчите и да ги насочат към първия вражески кораб. След известно време плавателният съд пламнал. По нареждане на Архимед жените направили същото и с останалите кораби. Така били опожарени и унищожени всички съдове на нашествениците.

     

   

  Търси

  Гласувай

  Гласувай за нас в Sait1  Page Rank Check

  Статистики  Архив на записите
  Copyright MyCorp ©2011-2017
  --Осъществен от oVo