Изобретения Осъществен от
Неделя, 25.06.2017, 13:25
Изобретения
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
Меню
Вход във форума


Кръстословици

Приятели на сайта
 • Кръстословици
 • Игрички

 • Календар
  «  Юни 2017  »
  ПнВтСрЧтПтСбНд
     1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930
  Нашата анкета
  Кой е любимия Ви изобретател?
  Общо отговори: 279


   Блез Паскал без чужда помощ прочете и изучи настолната книга на тогавашните математици. Пред него се откри един чудесен простор от най-увлекателната приказка, по-мъдър от най-красноречивата реч на римски оратори, по-убедителен от молитва, светът, в който дотогава беше проникнало това дете, изпреварило годините си и своя век. Блез не посещаваше никакво училище-единствен учител беше баща му. Не се готвеше да постъпва в академии и университети. Те изоставаха от бурното развитие на науката и производството. В тях все още царуваше средновековната схоластика и се бяха превърнали в убежище на блажените вярващи, а не на виждащите и търсещите. 
  Tам,където приливът на Ренесанса достига блатото на феодална Франция,за да го раздвижи и предаде на неспокойното море на развитието,израстна eдна слаба тръстика, устремила напред към вълните,които я привличаха със забранената тайна на своето начало и свежест.
  Но блатото,изплашено от гибелта си, я държеше за крехките корени и убиваше порива и. Тази мислеща тръстика, смутена още в дестка възраст от неумолимия спор между движението и застоя, между океана на знанието и блатото на религията, беше Блез Паскал.
  През 1631 година чиновникът от съдебното ведомство в Клермон - Феран Етиен Паскал предаде своята наследствена служба и се пресели с трите си деца на север, в Париж. Откакто почина жена му Антоанета,той се отдаде изцяло на възпитанието на децата,особено на малкия Блез. Слабичкото, болнаво момче учудваше близките си с необикновения за неговата възраст ум. С постоянните си, неочаквани и небикновени въпроси той не даваше мира на по-голямата си сестра Жилберта и на баща си. А шумният Париж от времето на мускетарите имаше с какво да събуди и предизвика любопитството на едно дете.
  Наместо майчина ласка първите негови стъпки бяха подкрепяни от хладната амбиция на един високообразован баща.Етиен Паскал беше познавач на историята,на латинския и гръцкия,но най-голямата му страст беше математиката.Цялото си свободно време посвещавше на нея.
  Поддържаше връзки на тази основа с много видни учени от Франция и други страни.Неговото увлечение не остана безплодно дилетанство.В летописите на старата наука,той описа крива от четвърти порядък,която бе наречена "охлюва на Паскал".
  Той се плашеше от ранното развитие на сина си.На четиригодишна възраст Блез се научи да чете и пише,а на шестгодишна вече решаваше сложни задачи.
  Бащата беше изумен от забравата и вдъхновението,с което детето се отдаваше на магията на цифрите.Страхуваше се ,че това всеотдайно вживяване ще бъде вредно за здравето му,пък и може да го отклони от изучаването на другите предмети.

  Търси

  Гласувай

  Гласувай за нас в Sait1  Page Rank Check

  Статистики  Архив на записите
  Copyright MyCorp ©2011-2017
  --Осъществен от oVo