Изобретения Осъществен от
Неделя, 25.06.2017, 13:17
Изобретения
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
Меню
Вход във форума


Кръстословици

Приятели на сайта
 • Кръстословици
 • Игрички

 • Календар
  «  Юни 2017  »
  ПнВтСрЧтПтСбНд
     1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930
  Нашата анкета
  Кой е любимия Ви изобретател?
  Общо отговори: 279
  235 г. от рождението на Рене Лаенек, изобретател на стетоскопа

  Рене Лаенек (1781-1826) е френски лекар, изобретател на стетоскопа и основоположник на клиничната аускултация.

  Роден е на 17 февруари 1781 г. в семейството на адвокат в днешния град Кемпер, регион Бретан, Франция. Майка му умира от туберкулоза, когато той е на петгодишна възраст. В резултат е изпратен при прачичо си абат Лаенек, защото баща му не може да се грижи за него.

  На дванайсетгодишна възраст заминава за Нант, където продължава образованието си и изучава английски и немски език. Чичо му Гийом Лаенек, декан на медицинския факултет в местния университет, го убеждава да изгради кариера в медицината. На четиринайсетгодишна възраст Лаенек помага в местната „Hôtel Dieu“, където се грижи за болните и ранените. Четири години по-късно работи като хирург във военната болница в Нант.

  Този безценен опит му позволява да създаде иновативен за времето си метод за улавяне на звукови явления в телата на хората и животните, който се казва аускултация, което се случва три години след изобретяването на стетоскопа. След това Рене Лаенек открива, че нейните обекти са с честота от 20-2000 Hz и доказва първите доловими звуци при нея, които са шумове, хрипове и крепитация.

  Той допринася съществено и за развитието на разбирането ни за перитонит и цироза, като при втората болест Лаенек измисля името й, което използва смисъла на гръцката дума за "светлокафяв", визирайки характерните симптоми на това заболяване. Френският лекар също така въвежда в науката термина меланом и описва в детайли метастазите в белите дробове и още като студент изнася първата в света лекция, третираща този проблем.
  Умира от туберкулоза през 1826 на 45 години.

  Историята на стетоскопа

  През септември 1816 г. една приятно закръглена млада дама отишла на преглед при френски лекар на име Рене Лаенек. Той бил сигурен, че тя има проблеми със сърцето. Но моралът по онова време - на всичкото отгоре докторът бил ерген - не му позволявал да преслуша сърцето й по обичайния начин, тоест долепяйки ухо до гърдите й. Освен това да чуеш нечие сърце под една толкова пълна гръд било доста трудно.

  На докторът му хрумнало да навие лист хартия като тръба и да долепи изобретението си до гърдите на дамата. "За мое голямо удовлетворение и изненада - записал той в бележника си - аз чух ударите на сърцето й по-добре от всеки друг път". Скоро след това си направил кух цилиндър от дърво с фуния в единия край. Това бил първият стетоскоп.

  Изобретението на Лаенек дало възможност на лекарите да откриват проблеми на сърцето и белите дробове, което било невъзможно със старите методи. Пред медицината се отворил нов прозорец към болестите.

  Рене Лаенек не смятал изобретението си за толкова важно и не си направил труда да му даде име. Под натиска на негови колеги обаче предложил да се нарече "стетоскоп" - от гръцката дума стетос - гърди, и скопос, което означавало наблюдател.

  През 1852 г. един лекар от Ню Йорк на име Джордж Камън изобретил модерния стетоскоп с форма на камбана и тръбички до двете уши.  Търси

  Гласувай

  Гласувай за нас в Sait1  Page Rank Check

  Статистики  Архив на записите
  Copyright MyCorp ©2011-2017
  --Осъществен от oVo